Tijd om los te laten 02 maart 2020

Het mandje staat onopvallend op de grond, het valt haast weg naast de bloemenpracht ernaast. Stil en roerloos, als iets wat iemand vergeten is weer mee te nemen. Achtergelaten, zonder verdere bedoeling lijkt het daar te staan.

DSC_03011.JPG

Lees meer ››

Mee naar de ovenruimte 02 maart 2020

In Zwolle worden op het moment meer mensen na hun overlijden gecremeerd dan begraven. We komen dan ook vaak in het crematorium. Zo ook vorige week.

De afscheidsbijeenkomst in de aula is sfeervol. Een kleinzoon speelt op de piano. Altijd mooi, als door een familielid een instrument bespeeld wordt bij een uitvaart. Heel dapper om te doen en zo prachtig en waardevol voor de hele familie. En natuurlijk een heel mooi eerbetoon aan opa.

Mee naar de ovenruimte.jpg

Lees meer ››

Ik rijd weg bij het ziekenhuis waar ik zojuist een eerste gesprek heb gehad met Judith en Roel, allebei in de twintig. Hun moeder Jolanda is gevonden in haar eigen huis, in de keuken. Ze is overleden aan een aneurysma en het heeft drie dagen geduurd voor ze gevonden werd door een vriendin. Jolanda is maar 53 jaar geworden. Judith en Roel zijn veel te jong om hun moeder al te moeten missen en zijn behoorlijk aangeslagen. Helaas is er geen vader of partner in beeld, dus ze zullen samen de uitvaart moeten gaan regelen. Een hele opgave voor zulke jonge mensen ...

Lees meer ››

Rozen voor Anneke 08 januari 2018

Anneke neemt samen met haar kinderen en kleinkinderen plaats in de aula voor het afscheid van haar man Johan. Anneke pakt haar tekst en bril, ze is er klaar voor om als eerste te spreken.
 
Lees meer ››

In de vakantietijd gebeurt het helaas af en toe dat iemand op vakantie in het buitenland overlijdt. Zo ook Henk, hij overleed in zijn slaap op zijn vakantie-adres in Griekenland. Zijn vrouw Ans was na overleg met het meldpunt in Griekenland alvast samen met hun gezamenlijke vrienden naar huis gevlogen. 

Lees meer ››

De cirkel van het leven 29 april 2017

Afgelopen maand mocht ik de uitvaart van Joke verzorgen. Joke was op 78-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. Het verdriet om het plotselinge verlies was groot, zowel bij de kinderen en kleinkinderen als bij Joke’s hechte vriendinnengroep. 

Lees meer ››

Anne en de foto voor opa 25 november 2016

Anne van 6 jaar gaat samen met haar moeder afscheid nemen van haar overleden opa. Uit haar roze K3-tasje haalt ze een foto waar zij op staat, samen met haar broertje en haar vader en moeder. Ze legt de foto in de kist op de buik van haar opa. “Zo opa, nu ben je straks nooit alleen”. En ze huppelt blij weg aan de hand van haar moeder.

Lees meer ››

Op haar eigen tijd 25 november 2016

Na Jaap zijn overlijden heb ik hem samen met zijn dochter Monique thuis verzorgd en gekleed. Er draaide een CD met zachte muziek, af en toe werd er iets gezegd. Ik zag dat het Monique goed deed om zo liefdevol bezig te zijn met de laatste zorg voor haar vader. Zijn vrouw Thea bleef al die tijd in de woonkamer. Zij wilde liever niet helpen bij de verzorging en ook toen we Jaap in de kist legden en hem het huis uitbrachten bleef zij in de kamer.

Lees meer ››

Moeke 06 december 2015

Vorige week werd ik gebeld door Marieke, ik had de uitvaart van haar ‘’Moeke’’ 4 maanden geleden verzorgd. Ze vertelde in dat gesprek dat ze de uitvaart als heel bijzonder had ervaren omdat het zo’n groot  verschil was geweest met hoe het bij hun ‘’Pake’’ ging.
Pake had aangegeven dat hij na zijn overlijden uit huis gebracht moest worden en dat hij niet wilde dat iemand hem daarna nog zou zien. ‘’Dood is dood, en ik wil geen ‘poppekastje’ kijken’’ had hij gezegd. En zo gebeurde het ook.

Lees meer ››

Pieter 22 oktober 2015

Ik  werd gebeld door een gezin met kleine kinderen van twee en zes jaar, waarvan de vader - Pieter - op 42-jarige leeftijd plotseling was overleden. Hij had op het voetbalveld tijdens het toejuichen van zijn favoriet club een hartstilstand gekregen. Tijdens het vervoer met de ambulance naar het ziekenhuis werd er nog gereanimeerd maar dat had niet meer mogen baten. Toen ik voor het eerste gesprek bij het gezin thuiskwam waren daar ook de ouders van Pieter bij aanwezig.

Lees meer ››